Enberg

Kannattaako kiinteistönvälittäjä ottaa? 6 kysymystä ja vastausta

Julkaistu 16.12.2020

Kun olet myymässä asuntoasi, mietit luonnollisesti, miten saisit mahdollisimman hyvän myyntihinnan. Mutta voisitko säästää myymällä asuntosi itse, vai kannattaako ennemmin ottaa asiansa osaava välittäjä?

Tämä on ehkä yleisin kysymys asuntoa myytäessä, ja kokosimme avuksesi kuusi tärkeintä kysymystä pohdittavaksesi. Lue lisää ja selvitä, sopiiko asunnonvälittäjämme apu parhaiten myös omaan myyntiprojektiisi.

Säästänkö, jos myyn asuntosi itse?

Monen suurin syy harkita omatoimista myymistä on kiinteistönvälittäjän palkkion välttäminen. Tällöin ajatuksena on, että asunnon hinnan saisi houkuttelevammaksi tai myyntihinnasta jäisi enemmän itselle.

Vaikka säästäisit itse myymällä laskennallisesti muutamia tuhansia euroja palkkionmaksusta, kannattaa huomioida, miten paljon myyntiprosessi vie omaa aikaasi arjessa. Pätevä asuntovälittäjä löytää sinulle potentiaaliset ostajat nopeammin ja saa neuvoteltua asunnollesi paremman myyntihinnan, jolloin itse asiassa sinulle saattaakin jäädä enemmän käteen, kuin omatoimisella asuntomyynnillä.

Mistä asioista minun tulee huolehtia itse, jos en ota kiinteistönvälittäjää?

Asunnon myynti on iso prosessi, johon kuuluu muun muassa kohteen kuntotarkastus, mahdollinen kosteusmittaus sekä muut selvitykset, hinta-arvion asettaminen, kuvien ottaminen, markkinointi, näyttöjen järjestäminen sekä tietenkin neuvottelut potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Ennen kaupantekoa sinun on kyettävä vastaamaan ostajien kysymyksiin sekä varmistettava, että kaikki lain vaatimat ja kauppaan kuuluvat dokumentit tulee täytettyä ja toimitettua ostajalle.

Mikäli ostat palvelun kiinteistönvälittäjältä, pääset tietenkin helpommalla. Esimerkiksi meillä moni asiakkaamme tekee toimeksiannon välittäjällämme, minkä jälkeen me hoidamme käytännön asiat niin, että asiakas pääsee lopulta hyväksymään sopivan tarjouksen ja allekirjoittamaan kauppakirjat.

Miten määrittelen parhaan myyntihinnan?

Asunnon hinta-arviota ei usein kannata pyytää vain huvikseen, ellei asuntosi myynti todella ole ajankohtaista. Tämä johtuu siitä, että asunnon arvo voi muuttua paljonkin ajankohdan mukaan. Arvoon vaikuttavat muun muassa sen hetkinen kysyntätilanne, aluekehitys sekä se, miten paljon alueella on muita asuntoja myytävänä ja millä hinnalla.

Valitettavasti markkinoilla on myös vähemmän kokeita kiinteistönvälitystoimistoja sekä omatoimisesti asuntoaan myyviä ihmisiä, joiden kohteet ovat väärin hinnoiteltuja. Tämä saattaa vääristää hintatasoa ja tehdä sen omatoimisesta arvioimisesta hankalaa. Kun tutkailet ilmoituksia esimerkiksi netissä, kannattaa siis pitää mielessä, että pyyntihinnat eivät välttämättä kerro vielä mitään siitä, mikä asuntojen toteutunut kauppahinta todellisuudessa on.

Enbergillä arvioimme aina pyyntihinnan mahdollisimman realistisesti suoraan kohdalleen, sillä vain siten varmistamme kauppojen sujuvan etenemisen, kun hintaa ei tarvitse olla liikaa muuttamassa kesken prosessin. Arvonmäärityksessä huomioimme aina kohteesi historian, kunnon sekä kokonaisuudessaan kyseessä olevan asuinalueen tilanteen.

Miten löydän potentiaaliset ostajat?

Potentiaaliset ostajat asioivat tänä päivänä paljon verkossa, jossa tarjontaa on valtavasti. Siksi erottuva markkinointi on avainasemassa. Usein hyvien tarjousten saamiseen ei riitä, että laitat verkkoon vain yhden ilmoituksen.

Potentiaaliset ostajat on mahdollista löytää tuntemalla hyvin, millaiset ostajaehdokkaat kiinnostuvat talostasi ja sen sijainnista todennäköisesti kaikkein eniten. Tämän jälkeen kohdettasi on markkinoitava heille tehokkaasti useassa eri kanavassa, kuten verkossa ja printtilehdessä. Laadukkaat kuvat ja tarvittavat kattavat dokumentit ovat avainasemassa, jotta ostaja vakuuttuu kohteestasi ja sen arvosta.

Omassa palvelussamme vastaamme kaikesta markkinoinnista, sen kohdentamisesta sekä ostajaehdokkaiden ja tarjousten keräämisestä. Näin pääset itse valitsemaan suoraan sopivimman tarjouksen.

Miten voin nopeuttaa myyntiprosessia?

Asiakkaan ostopäätöstä ei voi hoputtaa, mutta siinä voi olla avuksi. Yksityishenkilönä tämä voi tosin olla hankalaa, sillä usein asiakkaan on helpompi avautua välittäjälle esimerkiksi mahdollisesta keskeneräisestä lainaneuvottelusta tai oman asunnon myyntitilanteesta. Luonnollisesti pätevä ja hyvät verkostot omaava välittäjä voi parhaimmillaan auttaa potentiaalista ostajaasi löytämään myös hänen omalle kodilleen uuden omistajan, jolloin kaikki hyötyvät.

Päätöksenteon varmuus ja sujuvuus mahdollistetaan tarjoamalla ostajalle kaikki saatavilla oleva tieto kohteesta kuntoluokitukseen ja muine raportteineen. On äärimmäisen tärkeää vastata asiakkaan tarkentaviin kysymyksiin pikaisesti ja kattavasti, jotta hänen kiinnostuksensa ei pääse laantumaan tai luottamus heikentymään. Tässä epäonnistuminen saattaa hidastaa ostoprosessia tai herättää ostajassa kovempia tinkimishaluja.

Kokenut välittäjä tietää myös, mihin seikkoihin ostaja kiinnittää huomiota. Näin hän osaa korostaa myytävän kohteesi hyviä puolia ja tuoda ne parhaalla tavalla esiin.

Mitä riskejä omatoimisessa myynnissä kannattaa huomioida?

Oman asunnon myynti on toki mahdollista ilman välittäjää, mutta moni kokee sen haastavaksi ja riskialttiiksi. Suurimpia huolenaiheita ovat vääränlainen hinnoittelu, puutteelliset tiedot myytävästä kohteesta, pitkittyneet ilmoitus- ja myyntiajat sekä asiakkaalta kumpuavat kysymykset, kun kiinnostuneita alkaa löytyä. Nämä kaikki lisäävät omaa stressiä ja huolta arjessa.

Moni on myös epävarma siitä, mitä kaikkia dokumentteja kaupan loppuun saattaminen vaatii tai millaisilla tiedoilla asunnon arvon voi todentaa mahdollisimman hyvin. Niin ikään alueen senhetkisestä hintatasosta tai tulevaisuuden näkymistä ei välttämättä ole tarkinta kuvaa, vaikka samassa osoitteessa olisi asunut pitkään.

Suurin riski on myydä asunto alihinnalla ja puutteellisilla tiedoilla, jolloin kohteesta ei saada sen kaikkea potentiaalia irti. Enbergillä tärkein tehtävämme on varmistaa kohteellesi sen potentiaalisin hinta ja sinulle kaikin puolin vaivaton prosessi.

Haluatko kuulla lisää? Jätä meille viesti!>>

Lukuvinkki: Asunnon myynti Jyväskylässä